-12 C
Kuressaare
Laupäev, 4. detsember 2021

Saare kohus mõistis mullu trellide taha 27 kurjategijat

Justiitsministeeriumi andmeil kasvas eelmisel aastal Saaremaal kriminaalasjades kohtu alla sattunute arv tunamullusega võrreldes 82 võrra. Kui 1999. aasta jooksul oli kohtu all 129 inimest (neist alaealisi 39), siis mullu juba 211 (alaealisi 44). Eelmisel aastal mõisteti kriminaalkuriteo eest vangi 27, aasta varem kümme inimest.
Tingimisi karistas Saare maakohus mullu 153 kohtualust, aasta varem oli tingimisi süüdimõistetuid 97. Arestiga karistati mõlemal aastal ühte kohtualust.
Rahatrahvi määras maakohus mullu 30 inimesele (kokku 187 292 krooni), aasta varem 21 kohtualusele (59 480 krooni). 30 süüdimõistetule kohaldati lisakaristusena vastutaval ametikohal töötamise keeldu. Meditsiinilise iseloomuga mõjutusvahendit kohaldati eelmisel aastal ühele, tunamullu viiele kohtualusele. Mõlemal aastal mõisteti õigeks üks kriminaalkuriteo eest kohtu alla antud inimene.
Kõige enam sattus eelmisel aastal Saaremaal kohtukulli ette salajase varguse toime pannud inimesi, 139, neist süüdi mõisteti 136. Ka 1999. aastal sattus salajase varguse eest kohtu alla 139 inimest.
Ühe inimese mõistis maakohus mullu süüdi vägistamise ning ühe üliraske kehavigastuse tahtliku tekitamise eest. Aasta varem vägistajaid kohtu all ei olnud, kehavigastuste tekitamise eest sai 1999. aastal karistada kolm kurjategijat.
Avaliku varguse toimepanemise eest karistati eelmisel aastal kuut saarlast (aasta varem 10), röövimise eest nii mullu kui tunamullu ühte inimest.
Nii 1999. kui ka 2000. aastal mõistis Saare maakohus neli inimest süüdi riisumise eest. Huligaansuse paragrahvi järgi mõistis kohus eelmisel aastal süüdi 19 inimest (1999. aastal 8).
Kõige rohkem kasvas mullu mootorsõiduki ohutu liiklemise või käituseeskirja rikkumise eest kohtu alla sattunud saarlaste arv – mullu mõisteti sellise kuriteo eest süüdi 30, aasta varem kaheksa kohtualust.
Üks kohtualune mõisteti mullu süüdi tulirelva või laskemoona ebaseadusliku käitlemise eest (aasta varem 7). Mootorsõiduki ärandamise eest mõisteti eelmisel aastal süüdi üks Saaremaa elanik.
Eelmise aasta jooksul kaevati kõrgema astme kohtusse edasi kuus Saare maakohtu otsust, millest ühel juhul kohtuotsust ka muudeti. Aastal 1999 oli apellatsioonimenetlusi kolm, ühtegi otsust ümber ei muudetud.
ANDRES SEPP

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised