-1 C
Kuressaare
Laupäev, 27. november 2021

Veerandsada saarlast kannab vanglakaristust

Saare politsei uurijal Lembit Kivil valmis mahukas süüdistuskokkuvõte, milles loetletud nelja Kuressaare noormehe kümned kuriteod. Kuna kahte noorukit on varem tingimisi karistatud, ähvardab neid uute kuritegude toimepanemise eest reaalne vanglakaristus.
Eelmisel nädalal nõudis Riigikogu liige Anti Liiv avaliku teabe seadust testides justiitsministeeriumilt sisse kriminaalkuritegude eest trellide taha mõistetud saarlaste nimekirja. Sellest nähtub, et hetkel viibib vanglas 25 Saare maakonna elanikku.
“Vaid 25 vangi umbes 4000 vangist viitab sellele, et tänini on Saaremaa Mandri – Eestiga võrreldes turvaline,” tõdeb psühhiaatrist poliitik Liiv tänase Meie Maa arvamusküljel.
Justiitsministeeriumi andmeil on 3/5 Saare maakohtu poolt kinnipandud kurjategijatest vargad, kuid ei puudu ka mõrtsukad, röövlid, vägistaja ja pedofiil. Samas puudub teadmata põhjusel nimekirjast näiteks 1998. aastal kümnete varguste eest vangi mõistetud Rein Rüütel.
Enamus nimekirjas olevatest saarlastes kannab aasta – kahe pikkust vangistust varastamise eest. Pikimat vanglakaristust kannab saarlane Hillar Selirand (46), kes mõisteti tapmise eest kaheksaks aastaks trellide taha 1996. aastal. Aastal 1994 mõisteti mõrvakatse ja lõhkeaine ebaseadusliku omamise eest kaheksaks aastaks vangi kuressaarlane Marek Tammemaa (32).
Tallinna linnakohtu otsusel kannab 7 – aastast vanglakaristust Saaremaalt pärit Valter Põld (43), kes tappis 1992. aastal Tallinnas joomingu käigus Soome vabariigi kodaniku.
1995. aastal mõistis Saare maakohus süüdi ja karistas pika vabadusekaotusega pedofiili Vambola Viilma (48), kes Orissaare sanatoorse internaatkooli kasvatajana pani üheksa kuu vältel toime sugukõlvatusi erikooli 10 – 14 – aastaste poiste – tüdrukute kallal. Viilma pääseb vangist 2004. aasta maikuus.
Tuleva aasta veebruaris pääseb vanglast välja saarlane Andres Põld (24), kelle Saare maakohus eelmisel aastal vägistamise eest trellide taha mõistis.
Noorim vanglas istuv saarlane on sündinud 1982. aastal, vanim on pedofiil Vambola Viilma. Justiitsministeeriumi andmeil ei ole vangis ühtegi saarlannat.
ANDRES SEPP

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised