-1.5 C
Kuressaare
Teisipäev, 30. november 2021

Saaremaal peeti juubeliminiteatripäevi

Saaremaa teatripäevade ürituste hulka kuuluvad üleriigilised koolinoorte miniteatripäevad pakkusid kolme päeva jooksul publikule vaadata ja züriile hinnata mitmekesist kava, mis sisaldas lavastusi omaloomingust kuni Vilde, Dostojevski ja Shakespeare’ini välja.
Züriis neljandat korda kaasa teinud Jaak Allik sõnas:
“Kõik me läheme teatrisse katarsist otsima, siin annab katarsise see festival ise – kogu oma õhkkonna, vaimsuse, elaani, üha professionaalsemaks muutuva korraldusega. Need kolm teatrit täis päeva annavad usu teatritegemise mõttekuse jätkumisele. Seda laengut tulevadki profid siit igal kevadel otsima.”
Alliku sõnul on Saaremaa miniteatripäevad talle igal aastal andnud kunstilisi elamusi, mille kõrval kahvatuvad mitmedki kutseliste teatrite etendused. Tänavusteks pärliteks tunnistas ta “Lollid” ja “Poisid”, aga ka KG Xa klassi “Kolm karu”, mis oma geniaalse idee ja täiusliku miniatuursusega tundus talle olevat selle festivali kõige õnnestunum lavastus.
Teatrifestivali peakorraldaja Rita Ilvese hinnangul tegi juubeli – miniteatripäevad kõige erilisemaks see, et ühel trupil õnnestus võita nii palju preemiaid.
“Nii puhast platsi nagu Rakvere tegi, pole seni teinud ükski kool,” tõdes ta, lugedes lõppenud teatrifestivali kordaläinuks.
Lemmikzüriiliikme auhinna sai sel aastal teatrikriitik Margot Visnap, kes oli miniteatripäevade hindajate hulgas seitsmendat korda.
“Juba pärast esimest korda mõtlesin, et see üritus on nii professionaalse kriitiku kui teiste züriis töötanud professionaalsete teatritegijate jaoks võluv – sellepärast, et siin kohtab loovust ja isetegemise rõõmu, mille professionaalne teater paratamatult justnagu ära raamistab. See energia, mis noortelt tuleb, pole päris teatriga isegi võrreldav, see annab energialaengu, mis igapäevaelus suisa nagu puudu jääb.”
Visnapi hinnangul annab selline festival professionaalsetele tegijatele võimaluse astuda kontakti ka praeguste koolinoorte – teatritegijate põlvkonnaga.
“See kontakt on väga vajalik, et mitte sumbuda ja jääda kinni suhteliselt kitsale kutselise teatri mängumaale – seega on see ka sotsiaalses mõttes oluline üritus.”
Etendusi hinnanud kõrgetasemelise zürii koosseisu kuulusid sel aastal Teatriliidu esimees Jaak Allik, TPÜ reziiõppetooli juhataja Toomas Lõhmuste, Vanemuise teatri peanäitejuht Ain Mäeots, Rakvere teatri direktor Indrek Saar, teatrikriitikud Margot Visnap, Gerda Kordemets ja Jaanus Kulli, Saaremaa ühisgümnaasiumi direktor Viljar Aro ning Kuressaare Linnateatri näitleja Tõnis Kipper.
TIIU TALVIST

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised