-2.8 C
Kuressaare
Kolmapäev, 1. detsember 2021

Tuberkuloos on Eesti viinud esikohale maailmas

24. märts on ülemaailmne tuberkuloosipäev – sel päeval avastas Robert Koch tuberkuloositekitaja.
Tuberkuloosi tõrje programmi assistendi Vahur Grünthali sõnul toimuvad 22. märtsil maakondade kopsuarstide vastuvõtud, kuhu oodatud kõik inimesed, kel on vähegi muret oma kopsude pärast, sõltumata haigekassa kaardi olemasolust.
Kuressaare haigla polikliiniku kopsukabinetis ootab 22. märtsil kell 10 – 16 kopsuarst Jaanika Suluste.
Programmijuht Kai Vinki andmeil on Eesti ravile allumatu tuberkuloosi esinemise sageduselt maailmas esikohal. Saaremaal olid eelmisel aastal aktiivse tuberkuloosi haigestumuse näitajad võrreldes varasema aastaga kõrgemad, ent erinevalt varasemast saavad nad kõik otseselt kontrollitavat pidevat ravi, väljaarvatud üksikud patsiendid, kelle puhul riiklik konsiilium on ravi jätkamise kohta eitava otsuse teinud.
Aastatel 1992 – 1996 tõusis Eestis haigestumus tuberkuloosi 96,5 protsenti. Samaaegselt sagenesid ka haigusjuhud laste ja noorukite hulgas rohkem kui neli korda. Põhiliselt haarab haigus töövõimelist osa elanikkonnast, enamus haigestunutest on mehed. Eraldi käsitletakse vanglatuberkuloosi, kuna kinnipidamisasutustes on haigestumus 20 korda kõrgem.
Tuberkuloosi haigestumus Eestis on oluliselt kõrgem kui enamuses arenenud riikides, kus see moodustab keskmiselt 15 haigusjuhtu 100 000 elaniku kohta. Olukorda raskendab ka see, et viiendik uutest haigusjuhtudest on põhjustatud ravimresistentse tekitaja poolt.
“Ravi järjepidevust püüame stimuleerida riikliku tuberkuloosiprogrammi poolt finantseeritavate tasuta ravimite ja toidupakiga, mille patsient saab ravinädala lõpus, kui ta nädala vältel on korralikult ravil käinud. Kõiki haigusega seotud probleeme me kahjuks lahendada ei saa, kuna tuberkuloos on vaid 20 – 30% ulatuses meditsiiniline ja ülejäänud osas sotsiaalprobleem,” ütles kopsuarst Jaanika Suluste.

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised