-3.4 C
Kuressaare
Neljapäev, 9. detsember 2021

Arvo Kullapere: eesmärk on muuta rahvuspark avatumaks

Millisesse rahvuspargi piirangute tsooni Eeriksaare kuulub ja millised on piirangud, millega AS M & V Invest peab seal puhkemajandust arendades arvestama?
Vilsandi rahvuspark on tsoneeritud kaitse – eeskirjaga reservaatideks, sihtkaitsevöönditeks ja piiranguvöönditeks. Eeriksaare poolsaar jääb Atla piiranguvööndisse, kus on ehitus -, majandustegevus ja loodusvarade kasutamine lubatud.
Meiepoolseid ettekirjutusi oli kaheksa: tee, elektriliini, vee, kanalisatsiooni, arhitektuuri jm. kohta. Lisaks soovisime näha loopealsete kohustuslikku niitmist (4,54 ha), looduse õpperaja ja linnutorni ehitamist.
Külastajate huvi Loona infopunkti andmetel on Eeriksaare poolsaare vastu kasvanud. Seni oleme läbirääkimisi pidanud Eeriksaare poolsaarel maad omava Peeter Alli ja Silla Kiiliga, kes lubasid avada külastajatele esimese laagriplatsi.
Meie eesmärk on rahvuspargi Lümanda valda jäävat osa rohkem külastajatele avada. Kihelkonna vallas on tekkinud väga mõistlik turismitalude kett, inimesi teenindavad pastoraat, Loona mõis, Vilsandil on paar kohta. Kui praegu käib Harilaiu suunal aastas 9000 ja Vilsandil 4000 külastajat, siis Lümanda vallas on külastajaid meie alal kõige rohkem tuhat. Lümanda vallas käivad inimesed metsikult, mida rahvuspargi administratsioon ja mina isiklikult ei taha näha.
Mis puudutab Põllu – Sandri maaüksust, siis seal ei ole ühtegi merikotka pesa, ei ole meresaari, kus linnud pesitsevad, ei ole ka erilisi taimeharuldusi. Sellised bioloogilised väärtused on olnud minul kui bioloogil selle asja hindamise juures kõige olulisemad.
Millistel tingimustel sai AS M & V Invest Vilsandi rahvuspargilt kooskõlastuse ja miks ei ole rahvuspargi administratsioon nõudnud rahvuspargi territooriumil tegutsema hakkavalt firmalt keskkonnamemorandumi esitamist ja keskkonnamõjude hindamist?
AS M&V Invest sai kooskõlastuse vastavalt Vilsandi RP kaitsekorra nõuetele. Firma omanik on lubanud vallajuhtide juuresolekul parandada Eeriksaare poolsaare teed, mis on praegu kohutav olukorras ja on kasutatavad ainult kuival suvel. Ükski ekskursioonibuss ega autogi ei pääse sinna, oleme oma tehnikaga korduvalt sellel munitsipaalhalduses oleval teel kapitaalselt kinni olnud.
Keskkonnamõjude hinnang või ekspertiis valmib koos ala projektdokumentatsiooniga.
Sellest ei pääse ükski ettevõte, kuna tänavu kehtima hakanud keskkonnamõjude hindamise seadus teeb selle kohustuslikuks.
Kui pikaajaline ja milline on olnud rahvuspargil senine koostöö AS-iga M & V Invest?
Peame tundma kõiki rahvuspargi maaomanikke, keda on meil lisaks riigi – ja munitsipaalmaaomandile kokku kahe valla peale 230. Konkreetselt AS M&V Investiga koostöö puudub.
Kas Vilsandi rahvuspargi administratsioon näeb ka edaspidi sarnaste projektide realiseerimise võimalikkust? Kui palju sarnaseid projekte võib rahvuspargi territooriumile veel lubada?
Vilsandi RP administratsioonil valmib käesoleva aasta lõpuks kaitsekorralduskava. See on raamdokument, milles nähakse ette kogu ala planeerimine 5 – 7 aasta peale. Praegu oleme sellega tegelenud 2 aastat keskkonnateenistuse ja keskkonnaministeeriumiga. Praegu tean, et Lümanda vallas on kavatsus taastada Atla külas paadisadam, OÜ Atla Mõis rajab Atla külas lambafarmi. Vilsandi rahvuspark soovib rajada loodusõpperaja Riiumäe paekivikarjäärist kuni Urve saareni Atla lahes. Äsja saabunud kirjas tahab perekond Makkonen planeerida Jõgela külas Lümanda vallas elamusparki, mille külastajad juhitaks ratsagruppidena marsruutidele rahvuspargi poolsaartel jms.
AIN LEMBER

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised