-2 C
Kuressaare
Pühapäev, 28. november 2021

Smuuli lasteaias tekkis nakkusoht

Eelmisel nädalal Smuuli lasteaias meningiiti ehk ajukelmepõletikku haigestunud kaheaastase Egerti rühmakaaslaste vanemad ja kasvatajad hoiavad kuni selle nädala lõpuni pöialt, et nakkav haigus ei leviks edasi teistele lasteaias käivatele lastele. Nädala lõpus lõpeb piisknakkusena leviva meningiidi kümnepäevane peiteperiood.
“Kui see nädal on möödas ja nakkus ei ole levinud, siis on kõik korras,” ütles Smuuli lasteaia meditsiinitöötaja Helvi Liivat. “Osa lapsevanemaid kardavad haiguse olevat väga nakkava, nii et paar ema võtsid koguni töövõimetuslehe ja on lastega kodus.”
“Oleme õnnelikud, et otsustasime kohe poisi haigestumise alguses arsti poole pöörduda, sest ilmselt tänu sellele ei tekitanud meningiit talle tüsistusi,” lausus Egerti isa Vladimir Rosljuk. Terve nädala Egerti juures haiglas viibinud vanemad said eile poja Tallinna lastehaiglast koju viia, kuid lasteaiast peab poiss olema eemal veel ligikaudu kuu aega.
Kui möödunud reedel tekkis poisil 39 – kraadine palavik ja ta muutus apaatseks, otsustasid vanemad kutsuda kiirabi. Kuressaare haigla arstid diagnoosisid poisil meningiidi ning ta otsustati saata edasi Tallinna lastehaiglasse.
“Kunagi varem pole ta nii haige olnud, olime tõsiselt mures,” sõnas Egerti ema Tiina.
Saaremaa tervisekaitsetalitus saatis koos lasteaia juhtkonnaga lasteaias käivate laste vanematele hoiatuskirja, kus soovitasid pöörduda lastega perearsti poole.
“Lastevanemad on õigustatult mures, sest ei teata, kas haigus võib nende lastele edasi levida,” ütles Vladimir Rosljuk.
Smuuli lasteaia juhataja Anne T&eth,ernovitski sõnas, et tema 17 aasta pikkuse karjääri jooksul on see esimene kord, kus vanematele tuli hoiatuskiri saata.
“Kuigi nakkusoht pole suur, pidasime tarvilikuks seda teha,” sõnas T&eth,ernovitski.
“Meie eesmärk polnud paanikat tekitada, vaid vastupidi, vanemaid rahustada ja hoiatada.”Tallinna lastehaiglasse on viimaste kuude jooksul Saaremaalt toodud kolm meningiiti haigestunud last.
Kuressaare linnavalitsuse haridus – ja kultuuriosakonna juhataja Urve Tiidus lausus, et meningiidijuhtumi tõttu lasteaias karantiini välja ei kuulutata.
Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna juhataja Sven Kruup sõnas, et viimase paarikümne aasta jooksul ei ole Eestis olnud juhtumit, kus meningiit oleks levinud kollektiivis rohkem kui ühele inimesele.
“Meningiit on küll nakkushaigus, kuid ta ei ole seda tüüpi nagu näiteks gripp,” märkis Kruup.
Meningiit e ajukelmepõletik
– Ajukelmepõletiku tekitab mikroob Neisseria meningitidis, mis elab kõikide inimeste ninaneelus. Tervete inimeste tugev immuunsussüsteem hoiab mikroobi kinni ja ei lase neid ajukestadele. Haiguse teket soodustab immuunsussüsteemi nõrgestava külmetushaiguse läbipõdemine.
– Haiguse sümptomid on peavalu, oksendamine, palavik, tasakaaluhäired, mõnikord krambid ja halvatus. Raskematel juhtudel võib haige kaotada teadvuse.
OLIVER RAND
Eesti Päevaleht
ANDRES SEPP

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised