-2.8 C
Kuressaare
Kolmapäev, 8. detsember 2021

Pihtla kütid tapsid päevaga 11 rebast

“Tänu hävitustööle on metskitsetalledel ja metsseapõrsastel suuremad võimalused ellu jääda,” ütles kolmest kütist kõige rohkem rebaseid lasknud Ardi Aavik.
Saaremaa keskkonnateenistuse jahindusspetsialist Jaan Ärmus lausus, et iga maakonna jahimees peab jahindusaasta jooksul hävitama kaks röövulukit ja kümne röövlindu.
Eesti Jahimeeste Seltsi jahinõunik Andres Lillemäe sõnas, et suuremate röövloomade – karu, ilvese ja hundi arvukust suudavad jahimehed edukalt kontrollida, kuid Eesti metsade põliselanike rebaste ning sisserännanud kährikute ja minkidega arvukus on liialt suureks kasvanud.
“Rebaste arvukus on täiesti üle mõistuse ja kontrolli alt väljunud ning lindude, metskitsede ja jäneste arv katastroofiliselt vähenenud,” sõnas Lillemäe ja märkis, et seetõttu võiksid jahimehed rebaseid lasta senisest sootuks enam.
Kõige rohkem rebaseid elab Eesti saartel, laidudel ja Pärnu – ning Läänemaa rannaaladel, kus nad ka veelindudele kõige suuremat kahju teevad. Kui palju rebaseid Eestis kokku elab, ei osata öelda, sest viimasel viiel aastal pole rebaste, kährikute ja minkide üle arvet peetud.
Uru – ja ajujahina ning jahikoertega võis rebaseid ja kährikuid jahtida 1. oktoobrist kuni 28. veebruarini ehk eilseni. Aastaringselt võivad kütid rebast ja kährikut jahtida peibutades, varitsedes ja hiilides. Kõige liikuvamad on rebased veebruarikuus, mil neil on jooksuaeg.
Andres Lillemäe sõnul ostetakse praegu rebasenahku 100 krooniga ning kährikunaha eest makstakse 200 krooni. Seega ei saagi rebasejahi puhul rääkida kasumist, vaid jahimeestele on see rohkem auasi.
Teisalt on rebasejaht vajalik, et uurida trihhinella bakteri levikut. Selleks annavad jahimehed veterinaarlaborile ühe käpa igalt lastud isendilt. Eilse seisuga on Saaremaa vetlaboris uuritud 96 looma: rebaseid, metsnugiseid, kährikuid. Trihhinellasse on nakatatud umbes 10 protsenti uuritud loomadest.
Svea Aavik,
Andres Sepp

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised