-5.6 C
Kuressaare
Kolmapäev, 8. detsember 2021

Turistide arv möödunud aastal pisut kasvas

Turistide 4,5% suurenemine tuleneb sanatooriumi külastajate arvu tõusust, majutusettevõtetes jäi külastajate arv praktiliselt eelmise aasta tasemele (- 181 inimest ehk -0,5 %).
Märkimisväärne on see, et varasema aastaga võrreldes suurenes külastajate arv just I ja IV kvartalis, kasvuprotsent vastavalt 17,8 ja 36,5. Mõningane suurenemine oli ka III kvartalis (7,5%), seda välisturistide arvel.
Endiselt väike on külastuskestus: majutusaruande järgi tuleb turisti kohta keskmiselt 1,6 ööd, sealhulgas eestimaalastel 1,5 ja välismaalastel 1,7 ööd, sanatooriumi külastajad tõstavad nimetatud arve vastavalt 2,3, 1,7 ja 2,6 ööni inimese kohta.
Ka Eesti keskmine näitaja on väike – 1,5 ööd inimese kohta. Huvitav on tuua võrdlusandmed ka ööbimiste osakaalu kohta Lääne – Eesti piirkonnas ja Saare maakonnas: kogu Eesti ööbimiste arvust 18,2 protsenti oli Lääne-Eesti piirkonnas, millest omakorda 31,6 protsenti kuulus maakonnale.
Majutatud turistidest 36 protsenti olid eestimaalased, aasta varem oli see näitaja paari protsendi võrra suurem. Väliskülastajatest juhivad ülekaalukalt soomlased -75,2, lätlased – 8,9, rootslased – 4,5, sakslased – 4,1 protsenti, järgnevad Suurbritannia ja USA ca ühe protsendiga. Riigi keskmisena on riikide järjestus üldiselt sama, ainult lätlaste osakaal on tähtsusetu.
Reisi eesmärgi järgi on ülekaal puhkusereisijatel, seda nii maakonnas, piirkonnas kui kogu riigis. Ligilähedaselt võrdsed on tööreisil ja muudel eesmärkidel maakonnas viibijad. Eestimaalastel on tööreiside osakaal suurem kui välisriikide kodanikel, puhkusereisidega on asi vastupidine. Reisieesmärkidest saab ülevaate graafikust 3.
Sissetulek majutusteenuste müügist oli 14,1 milj.krooni, aasta eest 0,1 miljonit enam (andmed ilma sanatooriumita), sellest 64 % laekus kolmel kuul – juuni, juuli, august.
VILMA RAUNISTE,
maavalitsuse majandusosakonnast

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised