-1.5 C
Kuressaare
Neljapäev, 2. detsember 2021

Laevakompanii jagab riigiametnikele erisoodustusi

Eesti Päevalehe andmeil omavad erikaarte maavanem Jüri Saar, riigikantselei peadirektori kt Tiit Laja, Riigikogu majanduskomisjoni esimees Andres Lipstok, Saare politseiprefekt Kalle Laanet, kuid ka mitmed omavalitsustegelased, poliitikud ja teede – ja sideministeeriumi ametnikud.
Käibel on A ja B erikaardid. Esimene tagab praamilepääsu eelisjärjekorras, teine aga nii eelisjärjekorra kui tasuta praamisõidu. B – kaarti ei ole võimalik ametlikult soetada, seetõttu pole ka kaardi kasutajate täpne arv teada.
“Ma ei pea seda õigeks, et riigi dotatsiooni saav firma loob teatud inimestele praamisõidul erisoodustusi,” lausus linnapea Jaanus Tamkivi.
“Ma saaks sellest siis aru, kui see toimuks firma kasumi arvelt, kuid laevakompanii kinnitusel nad kasumit ei teeni ja on kahjumis. Järelikult toimub soodustuste tegemine maksumaksja arvelt ja sisuliselt paigutab kompanii niimoodi riigitoetust luba küsimata ümber.”
Laevakompanii tegevjuht Tõnis Rihvk sõnas, et B – kaart ei ole laialt levinud, need on vaid kompanii töötajatel ning firma asutajaliikmel Otto Tammel, toidukontserni Ösel juhatuse esimehel, endisel siseministril Olari Taalil ning endisel Saarte Liinide nõukogu esimehel ning Hiiu Kaluri juhil Peeter Palul.
“Ei ole tõsi, et B – kaardi on saanud ka paljud poliitikud ja riigiametnikud,” väitis Rihvk.
“Usun, et poliitikud ja riigiametnikud on saanud meilt A – kaardi, mida oleme andnud ka operatiivsõidukeid omavatele teenistustele. Samas võib seda kaarti 100 krooni eest ametlikult osta.”
Ometi kinnitab näiteks Saare politsei eilses pressiteates, et kahe eelisjärjekorda võimaldava A – kaardi kõrval on prefektuuril ka üks B – kaart.
Tasuta ülesõite prefekt Kalle Laanetile välja antud B – kaardiga siiski ei toimu, kõik ülesõidud fikseeritakse ning prefektuur tasub nii sõitude kui broneeringute eest kehtiva hinnakirja kohaselt, öeldakse pressile tehtud avalduses.
Teede – ja sideministeeriumi asekantsler Rene Treial lausus, et kompaniil oleks õigus sooduskaarte levitada vaid riigi nõusolekul.
“Kuna tegu on doteeritava ettevõttega, peaks luba olemas olema,” sõnas ta.
Tiit Laja ütles, et sai sooduskaardi omanikuks Hiiu maavanemana.
“Kaardi said need, kes olid laevakompaniiga seotud tööalaselt või anti neid teatud teenete eest,” ütles ta.
Andres Lipstok sõnul võib erafirma ise otsustada, kellele ta erikaardi annab.
“Poliitikute ja eraettevõtjate puhul võib seda nimetada ka sponsorluseks,” lausus Lipstok.
“Ma ei näe kaartides midagi halba ka seetõttu, et Saare ja Hiiu maavanemal ning kohalike omavalitsuste liikmetel tuleb tihti mandril käia. Võibolla sooduskaartide andmine riigiametnikele on pisut arusaamatu.”
OLIVER RAND,
ANDRES SEPP

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised