-2.8 C
Kuressaare
Kolmapäev, 1. detsember 2021

Raegaleriis on Ilmar Torni mälestusnäitus

“Ilmar Torn oli üks väljapaistvamaid kunstiinimesi, kelle Saaremaa on kunstile andnud. Teame kõik tema teeneid Eesti kunstielu juhina, teame, et ta töötas aastaid Eesti Kunstnike Liidu juhatuse liikme ja esimehena. Vaatamata oma ametitele ei jätnud ta töö kõrvalt loomist ning tal jätkus jõudu ka arenemiseks,” sõnas väljapaneku koostaja, Eesti Kunstimuuseumi graafikaspetsialist Mai Levin.
“Torn alustas oma kunstnikukarjääri suhteliselt hilja ja oli tänu sellele vahest küpsem kui nooremad kunstnikud. Mulle tundub, et paljud asjad olid tema jaoks lihtsamad ja selgemad kui tema noorematele kolleegidele ning see kajastus ka tema kunstis,” rääkis Levin, kelle sõnul on Torni loomingule omane selge ja lihtne väljenduslaad ning mõistetavus laiemale publikule.
Eile Raegaleriis uksed avanud väljapanek sisaldab nii Eesti Kunstimuuseumi kogudes kui Ilmar Torni perekonna valduses olevaid töid, vaadata saab nii tema varasema perioodi “karmi stiili” graafikat kui hilisema perioodi linoollõike – ja graafikasarju ning õlipastellmaale ja raamatugraafikat. Näitusel on väljas ka graafiline leht “Kaluri käed”, mis Tornile 1958. aastal tema esimese laiema tunnustuse tõi.
“See näitus esindab vaid väikest osa Torni loomingust, siin on väljas vähem kui viiendik tema stampidest, vähem kui üks neljateistkümnendik tema õlipastellidest ja vaid kaheksateist illustratsiooni. Ometi arvan, et meeldiva ülevaate tema loomingust peaksid need pildid siiski andma,” ütles Levin.
“Meie perekond on õnnelik, et see mälestusnäitus toimub just Kuressaares, isa kodulinnas. See oli tema armastus, armastus kodusaare vastu, looduse ja inimeste vastu. Usun, et temagi oleks selle näituse üle õnnelik olnud,” lausus näituse avamisel Ilmar Torni tütar Sirje Ennok.
Ilmar Torni mälestusnäituse korraldamist toetasid lisaks Eesti Kunstimuuseumile ka Eesti Kultuurkapital ja Kuressaare linnavalitsus.
TIIU TALVIST

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised