-1 C
Kuressaare
Esmaspäev, 29. november 2021

Juubilar Viidumäelt – Mari Reitalu

Mari Reitalu asus Viidumäel tööle 1964. aastal pärast Tartu Ülikooli lõpetamist ning on pidanud direktori ametit alates 1991. aastast, mil asutus vabanes Metsamajandi alluvusest.
“Väga tubli inimene, tugev spetsialist. Ta on terve Saaremaa taimestikus inventuuri teinud ja tunneb seda põhjalikult, ” kiitis juubilari keskkonnainspektor Heimar Laanemets.
Sama meelt oli ka keskkonnakaitsja Elvi Viira: “Tugev süstemaatik. Tema kõrvale ei ole taimestiku uurimise alal kedagi panna. Viidumäe on üks mitmekülgsemalt uuritud paiku.” Viira hindas kõrgelt ka Mari Reitalu pikaaegset tööd kunagise rajooni keskkonnakaitse komisjonis.
“Mari on suutnud hoida Viidumäe kõiki ülesandeid õiges tasakaalus ja kindlat joont ajanud,” ütles Viidumäel ligi kümme aastat töötanud asedirektor Tõnu Talvi. Seejuures on oluline, et töötajad ise elavad kohapeal. Teoreetiliselt saaks ju tänapäeval nii moodi läinud kokkuhoiupoliitikast lähtudes kaitseala kas või Tallinna kontorist valitseda. Kuid pidev silma all olek on hoidnud ära näiteks röövraiet ja muudki keskkonnaohtlikku tegevust.
“Tegevuse põhisuunad – looduse kaitsmine, jälgimine, loodusliku mitmekesisuse uurimine, vaatluste tegemine – on nende aastate jooksul säilinud, kuigi on olnud igasuguseid hoovusi,” rääkis Mari Reitalu.
Väga oluline on olnud loodushariduslik tegevus, millele algaastatel pöörati palju tähelepanu. Sellega seoses kaasati Viidumäe ka turismitegevusse, mida Reitalu sõnul ei saa pahaks panna. “Looduskaitsetöötajad ju pididki seda propagandat tegema. Aga puhkemajandus nõudis küll palju energiat.”
Eile austati juubilari Viidumäel toimunud seminaril, mil räägiti Viidumäe tööst läbi aegade, loodusliku mitmekesisuse väärtustest ja tutvustati uut kaitsekorralduskava.
SVEA AAVIK

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised