-1.4 C
Kuressaare
Teisipäev, 30. november 2021

Ministeerium kärbib saarlaste reformihimu

Vabariigis on algsest jõulise reformi ideest taganetud, ütles Jüri Saar, viidates tulevaste omavalitsuste arvule, mis liikunud neljakümnelt kaheksakümnele ning nüüd juba 107 – le.
“Selles valguses on meie pakutud kahe valla variant suhteliselt radikaalne,” tõdes maavanem.
Saare sõnul viitas siseministeeriumi ekspertgrupi esindaja, et saarlastega tuleks alustada dialoogi pakutud kolmele omavalitsusüksusele mõne juurdetegemisest.
Ministeeriumi hinnangul võiks kolme asemel olla maakonnas kuni kuus valda.Leisi vallavanem Mart Mäeker, kes on jätkuvalt rõhutanud Leisi soovi iseseisvana jätkata, möönis, et kuue omavalitsuse variant on arengu järjepidevust silmas pidades tasakaalustatum.
“Ma lootsingi, et ministeeriumist tuleb vähe mõistlikum variant,” ütles vallavanem.
“See on palju loogilisem, siin on küsimus juba selles, kui palju Kaarmale juurde tuleb ja mitu väikest valda kokku läheb,” lisas ta.
Ka kuue omavalitsuse puhul eeldab Mäeker, et Leisi jääb siiski omaette. Kellega tahes liitmine ei anna midagi juurde ei Leisile ega riigile, sõnas ta. Vallavalitsus tahab lähikuudel Leisi vallas läbi viia ka haldusreformi puudutava rahvaküsitluse.
Maavanem Saar nentis, et ka muhulased on oma valla säilitamist kiivalt kaitsnud ja ta on seda ka algusest peale toetanud. “Eks see on muhulaste endi otsustada, aga siin tuleb vaadata ka, kui teised on 8000 – 10 000 elanikuga üksused ja sinna kõrvale jääb üks kahetuhandeline, siis kas ta saab sellisena suuremate kõrval hakkama,” sõnas Saar.
Eeloleval teisipäeval alustab siseministeerium läbirääkimisi iga maakonnaga eraldi, esimestena lähevad konsultatsioonile hiidlased ja saarlased. Homme arutavad haldusreformiga seonduvat vallavanemad, esmaspäeval tuleb kokku ka maakondilik haldusreformi komisjon.
“Kui me oskame kaasa rääkida, siis saame ministri arvamust kujundada, aga kui võtame mingi äärmuse, et jätame 16 valda, siis kindlasti meiega ei arvestata,” viitas maavanem vajadusele kohapeal mõistlik kokkulepe saavutada.
MEHIS TULK

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised