-9 C
Kuressaare
Pühapäev, 5. detsember 2021

Saaremaa rahvastik väheneb ja vananeb

Saare maavalitsuse perekonnaseisuosakonna juhataja kt Avo Levisto ütles, et kui viiel varasemal aastal oli rahvaarvu vähenemise peapõhjus negatiivne iive, siis mullu lisandus sellele negatiivne rändesaldo – maakonnast lahkujaid oli tunduvalt rohkem kui siia elama asujaid.
Rahvastiku arvestuse andmebaasi andmeil vähenes maakonna elanike arv väljarände tõttu möödunud aastal 160 inimese võrra. Kõige enam – 144 – oli Saaremaalt mujale lahkunuid vanuses 15 – 29. Kuni 14 – aastasi lapsi lahkus maakonnast 37 ja 30 – 44 aasta vanuseid inimesi siirdus mujale elama 25.
Kõige enam on viimasel neljal aastal maakonnast mujale kolinud 15 – 29 – aastasi inimesi (242), samas on nelja aastaga sisserände tõttu 139 võrra suurenenud 60 – aastaste ja vanemate inimeste arv.
“Sugugi ei ole alusetud jutud Saaremaast kui pansionaadi tüüpi regioonist,” kommenteeris Levisto.
Tema sõnul on viimaste aastate Saaremaa rahvastikurändes märgatavad järgmised tendentsid: noored rändavad maalt linna, noored linnaelanikud lahkuvad mandrile, mandrilt tulijad on suures osas eakad inimesed, kes asuvad elama Saaremaa maapiirkondadesse.
“Tulemus on näha loomuliku juurdekasvu andmetelt – linnas registreeriti 51 protsenti kõigist maakonna sündidest ja vaid 27 protsenti surmadest,” lausus Levisto.
Ta nentis, et majanduslikus mõttes ei ole hea näitaja asjaolu, et Saaremaalt mujale elama asunutest 70 protsenti on alla 30 – aastased inimesed. Kuna 2001. aastast kehtib rahvastikuregistri seaduse see osa, mis määrab iga inimese elukohaks rahvastikuregistrisse kantud aadressi ja üksikisiku tulumaksu jaotumine toimub just selle järgi, väheneb noorte inimeste lahkumisega oluliselt ka omavalitsuste potentsiaalne tulubaas.
Elanike arvu muutus rändest aastatel 1997-2000

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised