-1 C
Kuressaare
Laupäev, 27. november 2021

Liikuv mõõtejaam uuris linnaõhu puhtust

Linlastes omajagu elevust tekitanud valge furgoon mõõteseadmetega seisis nädala esimestel päevadel kesklinnas linnavalitsuse ees ja kolmapäevast reedeni eramajade kvartalis Pärna tänaval.
Liikuv õhuseirejaam mõõdab tervet hulka õhus sisalduvaid keemilisi ühendeid, rääkis seirejaama hooldav insener Ain Viidik. Ööpäevaringselt töötav aparatuur registreerib iga minuti tagant erinevate õhu komponentide hulga, mille põhjal joonistuvad arvutiekraanile graafikud.
Viidiku sõnul saadab jaam kogutud andmed mobiilside vahendusel otse Tallinnas asuvasse keskonnauuringute keskuse õhulaborisse, kus toimub juba andmete täpsem analüüs.
Esialgsed mõõtmistulemused näitasid, et õhus oleva vingugaasi hulk kesklinnas, kus liigub hulgaliselt sõidukeid, ei olegi niiväga kõrge ja ei küüni kaugeltki kõrgeima lubatud normini.
Eramajade rajoonis aga näitas mõõtmisgraafik ilmekalt, kuidas hommikuti, mil majaomanikud oma eramuid taas kütma hakkavad, vingugaasi hulk õhus järsult kasvas ja seejärel taas langema hakkas. Kuid ka kõige kõrgemas punktis ei ületanud vingugaasi hulk lubatud normi.
Liikuv seirejaam jõudis Eestisse tänu abiprogrammile, mille eesmärk on regulaarselt hakata mõõtma õhu puhtust Eesti linnades. Paigalised õhumõõtejaamad on praegu Tallinnas, Lahemaal, Saarejärvel ja Vilsandil.
MM

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised