-9 C
Kuressaare
Pühapäev, 5. detsember 2021

Silja Kuusk pälvis konkursivõidu uurimusega Vätta ajaloost

Kolmandale Saaremaa Muuseumi korraldatud uurimistööde võistlusele saadeti konkureerima paarkümmend uurimistööd, millest pooled tulid ainukesest konkursil osalenud koolist, Orissaare Gümnaasiumist.
“Züriil oli tööde hindamise ja reastamisega päris tegemist, kuna iga töö oli kindla suunitlusega ja eripärane. Pärast põhjalikku arutelu otsustasime auhinnafondi ümber jagada ja loobuda traditsioonilisest paremusjärjestusest,” selgitas konkursitööde hindamiskomisjoni juht Raul Salumäe.
Nii otsustas zürii esimese, 2000 – kroonise preemia ja muuseumi tänukirja anda Silja Kuusele, kelle terviklik ning põhjalik uurimistöö käsitleb Vätta poolsaare ajalugu.
“Olen Muhust pärit, tunnen seal iga kivi ja kändu ning kui neli aastat tagasi Vättale elama sattusin, otsustasin end ka selle paigaga tuttavaks teha. Kutsusin kokku küla vanemad inimesed, ajasime juttu. See tundus minu jaoks nii huvitav,” rääkis Kuusk Veidi hiljem otsustas haiguse tõttu töölt koju jäänud naine tegevust otsides kuuldud jutud kirja panna ning sellest sai alus tema elu esimesele kodu – uurimistööle.
Autori sõnul on viimase paari aasta jooksul valminud 130 – leheküljeline võidutöö, mis muide üsna juhuslikult konkursile sattus, alles tema suurema uurimuse esimene osa.
Algajal koduloolasel on plaanis läbi uurida terve Vätta poolsaare ajalugu alates Esimese maailmasõja eelsest ajast kuni lähiminevikuni välja.
Kodu – uurimiskonkursi kolm 1000 – kroonist preemiat teenisid välja Luule Piiburi töö “Inimesed, aastad, saatused”, Kalle Kesküla uurimus “Meie suguvõsa kümme kodu” ja Leida Iiri töö “Vaivere küla lugu”.
Ergutuspreemia said Heili Saare “Saarlaste elust mittesaarlase pilgu läbi”, Katrin Trei “Saaremaa tuulikud ja nende kaasamine turismi”, Eldur Seegeli “Sõrvest ja sõrulastest 1936 – 40” ning Liis Auväärti “Muhumaa kirjamehed läbi aegade”.
Ära märgiti ka viimase juhendaja, kodu – uurimise entusiast ja õpilaste seas propageerija, Orissaare Gümnaasiumi õpetaja Evi Männik.
TIIU TALVIST

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised