-1.5 C
Kuressaare
Neljapäev, 2. detsember 2021

Uuring: vallamaja kaugus pole oluline

Maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Tarmo Pikner märkis, et eile esitletud kolm siseministeeriumi uurimust näitavad, et suurem omavalitsuse territoorium ei tohiks olla probleem, sest teenust saab pakkuda igal pool.
“See haakub ka maavalitsuse ettepanekuga luua Saaremaal kolm omavalitsust,” ütles ta.
Esimene uuring näitas, et inimeste jaoks pole oluline niipalju vallakeskuse kaugus, kuivõrd omavalitsuse teenuste kättesaamise kiirus. Kui on korralik transport, pole kaugem keskus probleem. Selgus, et vallamajas käiakse väga harva – keskmiselt 4,2 korda aastas. Inimestele on tähtsad teenused – kool, transport, arstiabi, rääkis Pikner.
Teise uuringu kohaselt on erinevatel seltsidel ja ühingutel suur roll kohaliku elukvaliteedi parandamisel. Pikner sõnas, et seltsi – ja ühistegevus mõjub laiemalt ka avaliku teenuse kvaliteedile.
Kolmas uurimus käsitles nn. e-omavalitsuste temaatikat ja sedastas, et infotehnoloogia rakendamine aitab omakorda omavalitsuse teenuseid inimestele lähemale viia. Terve hulk küsimusi on nii lahendatavad vallamajas käimata.
Täna siseministeeriumis valmival kaardil koosneb Saare maakond kolmest omavalitsusest. Tarmo Pikner nentis, et maakondadel, mis olid pakkunud rohkem valdasid, soovitati otsida siiski väiksema arvuga variante.
Kaart 80 – 105 vallaga läheb järgmisel nädalal valitsusse ja selle dokumendi põhjal algavad tegelikud läbirääkimised omavalitsustega, märkis Pikner.
MEHIS TULK

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised