-3.4 C
Kuressaare
Neljapäev, 9. detsember 2021

Linnateatri koguperetükk fantaasiast ja rahast

Lastekirjanik Henno Käolt spetsiaalselt Kuressaare linnateatri jaoks tellitud lasteetendus “Teatridont ja tema sõbrad” jutustab viiest murelikust olendist – Dondist, Haldjast, Tulnukast, Päkapikust ja Jõuluvanast -, keda tänapäeva rahamaailma poolt rikutud lapsed enam kuidagi uskuda ei taha ning kes sellegipoolest pole kaotanud lootust laste mõtetesse tagasi jõuda.
Näidendi tegelaste mõtteid ja toimetamisi, millest igal põlvkonnal on võimalik oma mõttemaailma tasemel aru saada, saadavad tantsud ja laulud, vürtsi lisavad põnevad kostüümid.
“Meie asises maailmas on raha võimust võtnud, meie lapsedki ei mõtle enam muust kui rahast. Noorte ja laste huvid on radikaalselt muutunud – istutakse teleka või arvuti taga ja vaadatakse või mängitakse actionit. Fantaasiamaailm, mille iga inimene peaks lapsepõlvest kaasa saama ja mis hiljem inimesest inimese teeb, jääb paraku tagaplaanile,” selgitas lavastuse ideed lavastaja Väino Uibo.
Lavastaja algse visiooni kohaselt oli see etendus mõeldud vanemas lasteaia – ja nooremas koolieas lastele ning nende vanematele. Ent kontrolletendus, mida tulid vaatama valdavas enamikus lasteaia nooremate rühmade lapsed, näitas, et ehkki väiksemad lapsed lavastuse ideed ehk ei taba, on neilgi etendusest midagi võtta – laulu, tantsu, värvilisi kostüüme, võimalust haldja – ja tondiriigi tegelasi silmast silma kohata.
“Seda ma ei julgenud enne oma silmaga nägemist lootagi,” märkis Uibo.
Lustakas etenduses teeb kaasa kogu linnateatri praegune näitlejaskond, Henno Käo tekstidele kirjutas laulud Rein Orn. Vana aasta sees antakse 6 – 7 etendust ning et tegemist ei ole harjumuspärase jõuluetendusega, saab teatridondi ja tema sõprade tegemisi vaadata ka uue aasta sees.
TIIU TALVIST

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised