-7 C
Kuressaare
Laupäev, 4. detsember 2021

Johannes Aaviku juubelikonverents läks edukalt

Juba neljapäeval Kahtla kooli minikonverentsiga alanud Johannes Aaviku päevad kulmineerusid reede õhtul Kuressaare Linnateatris, kus autasustati parimaid konkursil osalenuid.
“Minu jaoks ei olnud Aaviku sõnade kasutamine raske, aga ma ei olnud enne kuulnud näiteks sõna “roist”, mis tähendab “risu”,” rääkis Maire Metsäär. Oma loos “Hurmav, hurmav kodupaik!” on endine lasteaiatöötaja põiminud muinasjutuvormi kaasajale omase laste võõrandumisprobleemi vanavanemate kodukohast. Teine ning kolmas koht kuuluvad Enda Naabrile ja Irma Järvesalule.
Konkursi idee algataja Enda Naabri sõnul ei ole Aaviku uudissõnade kasutamine just kerge ülesanne.
“Tore, et osales ka õpilasi – Kahtla koolist ole neid viis,” sõnas Naaber. Täiskasvanud võistlejaid oli seitse.
Konkursi korraldamine oli Aaviku seltsi esinaise Helgi Vihma sõnul kõneks olnud juba pikemat aega. “Mina jään tulemustega väga rahule,” ütles ta.
Konverentsile oli tuldud koguni Soomest ja Rootsist. Eestist olid esindatud kõik filoloogiakeskused: Tartu Ülikool, Eesti keele instituut, Humanitaarinstituut, Pedagoogika Ülikool. Kohal oli tuntud raadiohääl Mari Tarand ja professor Eduard Vääri.
Korraldajaiks olid Johannes Aaviku Selts, Tallinna PÜ Läänemere – Soome keelte õppetool ja Saaremaa muuseum. Reedel oli ettekandeid peale Aaviku ka tuntud Julius Mägistest ja Oskar Lorentsist. Kolme teadlast ühendab ka tõik, et nad kõik põgenesid 1944. aastal Rootsi ja veetsid oma viimased aastakümned paguluses.
Konverentsil jagus teemasid ka keeleteadusest laiemalt ja keelte õpetamisest.Reedeõhtusel koosviibimisel esitasid linnateatri näitlejad katkendeid Aavikule pühendatud kogumikust “Ilmaneitsi embuses”, meeleolukalt esinesid Kuressaare muusikakooli keelpillikvartett ja ansambel Fraas.
“Osavõtjate arvukus ületas loodetu,” märkis kogu ürituse eestvedaja Jaan Õispuu.
SVEA AAVIK

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised