-4.3 C
Kuressaare
Laupäev, 4. detsember 2021

Rahvusvahelised projektid – noorte võimalus ennast leida

Eesti poolt lõid projektis kaasa Kuressaare noorte kõrval ka Pärnu ja Tallinna noored ning noorsootöötajad. Kolme aasta jooksul toimus kolm noorsoovahetust, igal aastal eri riigis. Iga kokkusaamise raames tegutsesid teatri, animatsiooni, meedia, muusika ja rahvusroogade töögrupid, mis andsid noortele inimestele võimaluse end ja oma oskusi proovile panna ning uusi kogemusi omandada.
1998. aastal kogunesid kolme maa noored Pärnusse. Nii sellel kui järgnevatel aastatel oli noorsoovahetuste töökorraldus järgmine: teatrirühm lavastas etenduse, dekoratsioonirühm tegi lavakujunduse ja vajalikud rekvisiidid, toitlustusrühm valmistas ette rahvuslike roogadega õhtusöögi ja videorühm salvestas kõik noorte tegemised.
Järgmisel aastal saadi kokku Helsingis ning seal ette valmistatud etenduse siduvaks teemaks olid erinevate maade pulmakombed.
Kolmas kohtumine peeti eelmise aasta lõpus Itaalia linnas Cavas ning seekord valmistasid noored ette oma maade jõulukombeid tutvustava kava. Projekti kokkuvõttev pealkiri oli “Laboratorio Zappa”.
Nende kolme noorte kokkusaamise põhjal pani projekti Soome osapool kokku raamatu, Itaalia pool monteeris videofilmi ja eestlaste teha jäi CD – ROM. Kõik kolm infokandjat leidsid tutvustamist nii Itaalias, Eestis kui Soomes, sellega kolm aastat kestnud noorsooprojekt lõppes.
Suund rahvusvahelistele projektidele
Programmis osalenud Saaremaa noori juhendas Kuressaare Noorte Huvikeskuse projektijuht Frantsheska Vakkum, kes ütles, et peamiselt töötutele noortele suunatud projekt aitas neil tundma õppida teiste maade kultuure, nende erinevusi ja tausta, võrrelda end teiste maade noortega, leida uusi kontakte.
Vakkumi hinnangul peaks iga selline noorsoovahetus aitama elust kõrvale jäänud noortel end taas leida ning andma julgust edaspidi ise endale ja oma oskustele rahvusvahelisi väljundeid leida.
“Praegu on Euroopa poolt välja pakutud nii palju võimalusi, miks siis mitte käia väljaspool Eestit oma kultuuri tutvustamas, samas parandavad sellised sõidud noorte elukvaliteeti ja aktiviseerivad neid. Kuressaare Noorte Huvikeskus on viimasel ajal võtnud suuna just rahvusvahelistes projektides osalemisele – iga variant noored ilma vaatama viia tuleb ära kasutada,” nentis ta ja lisas:
“Olen kindel, et ilma projektideta huvikeskuse töö lihtsalt manduks, tänaval hulguks aga palju rohkem noori.”
Vakkumi sõnul on Kuressaare noori ees ootamas uued võimalused: augustikuus läheb 9 – liikmeline grupp Belgiasse, osalema noorte tantsu ja muusika õpikoja töös. Sellest üritusest tulevad osa võtma kuue erineva maa noored.
Suvel minnakse vastukülaskäigule Põhja – Iirimaale ning lõppenud noorsooprojekti infokandjate esitlusel lubas Cava linnapea, et Eesti ja Itaalia noorte vaheline koostöö leiab samuti peagi järje.
Neil päevil viibib Vakkum Viinis konverentsil, kus arutatakse just rahvusvahelise noorsoovahetuse ja noorteprojektide läbiviimise võimalusi erinevate maade vahel, jagatakse senise töö kogemusi ning sõlmitakse uusi kontakte.
TIIU TALVIST

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised