12 C
Kuressaare
Laupäev, 28. mai 2022

Lümanda koolijuht pettis välja õpetajate palgaraha

Lümanda Põhikooli raamatupidamisdokumentide järgi maksis kooli direktor Margus Maasik terve möödunud aasta vältel kunstiõpetuse õpetajale Anu Jamsile täispalka, kuigi naine töötas koolis kohakaasluse alusel. Nii õnnestus Maasikul kirjutada palgakuludesse pisut üle 50 000 krooni ehk ühe algklasside õpetaja aastapalga jagu raha tegelikkusest rohkem.
“Oleme valla tehtud juurdlusega selgeks saanud, et tegu oli kokkumänguga, kuid usun, et õpetaja sattus sellesse petuskeemi heausklikkuse tõttu,” lausus Lümanda vallavanem Jaanus Reede. Tema sõnul oli pettuse eestvedaja direktor, kuid ta ei osanud öelda, kas kaasosalised jagasid raha omavahel või läks kogu summa Maasikule.
“Kui revisjon oli kuritarvituse tuvastanud, ei jäänud direktoril muud üle, kui tunnistada viga, kuid oma kirjalikus seletuses ütles ta, et kogu asi juhtus tähelepanematusest,” ütles Reede.
Margus Maasik kinnitas, et ehkki asutuse juht vastutab asutuses toimuva eest, oli palgaraha ülemaksmine eksitus. “Ma ei ütleks, et selles loos on midagi tahtlikult tehtud, pigem juhtus andestamatu viga,” ütles Maasik. Tema sõnul on tekkinud kahju hüvitatud, kuid ta ei soovinud öelda, kes seda tegi.
Jaanus Reede sõnul ei ole viis aastat kooli juhtinud Maasiku põhjendus eksitusest ja tähelepanematusest tõsiseltvõetav, sest direktori ülesannete hulka koolis kuulus ka palgaarvestuse ning õpetajate antud tundide arvu igakuine jälgimine.
Kõrvale toimetatud raha moodustab ligi 140 õpilasega Lümanda Põhikooli õpetajate palgafondist kahekümnendiku. Pärast petuloo ilmsikstulekut esitas Maasik lahkumisavalduse ning direktori kohusetäitjaks nimetati õppealajuhataja Liia Raun. Anu Jams jätkab endiselt õpetajakohal, nüüd tema tööhõivele vastava palgaga.
Esmaspäeval laekus Lümanda valla pangakontole puuduolev summa, kuid Jaanus Reede ei osanud öelda, kas ülekande tegijaks oli Maasik. Vallavanema sõnul pole välistatud, et vald otsustab meest veel täiendavalt karistada.
Saare maavalitsuse kultuuri- ja haridusosakonna juhataja Raivo Peeters lausus, et temale teadaolevalt on see Saaremaal esimene juhtum, et kooli direktor on kooli raha omastanud.
“Tõeliselt kahetsusväärne lugu, sest Maasik oli enne rahaloo ilmsikstulekut juhtinud kooli korralikult,” sõnas Peeters. “Kaks aastat tagasi koolis tehtud kontroll ei tuvastanud mingeid rikkumisi ning seetõttu oli selline asi üllatus.” Ka direktori kohusetäitja Liia Raun märkis, et Maasiku ajal arenes Lümanda kool majanduslikus mõttes tugevasti edasi. “Tema ajal sisustati arvutiklass ja lõplikult valmis kooli oma sööklahoone.”
Pärast koolijuhi kohalt lahkumist võeti Margus Maasik tööle AS Läätsa tootmisjuhi asetäitjaks.AIN LEMBER ja OLIVER RAND

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised