8.9 C
Kuressaare
Reede, 22. oktoober 2021

Kõige paremaid teatripraade küpsetatakse ametikoolis

Teatrikuud ja kokandust ühendaval Saaremaa kokkade konkursil Teatripraad a la Carte osalesid Kuressaare kuurhoone, Carina baari, Budweiseri ja Nimeta pubi ning Kuressaare ametikooli kokad, üksiküritajana võttis võistlusest osa Ain Veerpalu. Kokkade tööd hindava zürii koosseisu kuulusid Olümpia hotelli peakokk Imre Kose, Pädaste mõisa omanik ja peakokk Imre Sooäär, Kotka merekoolis õppivate laevakokkade õpetaja Helena Taina ja Orissaare kokk-kelnerite kooli õpetaja Aivar Õispuu.
Iga konkursil osalenud võistleja esitas züriile maitsmiseks-hindamiseks teatriteemalise nimetusega eelroa, põhiroa ja järelroa, saalis istunud publik sai maitsta laudkonnale loositud koka valmistatud roogi. Teatrilisi vahepalasid pakkus Saaremaa Rahvateatri pantomiimitrupp.
Pärast toitude maitsmist ning pikka ja põhjalikku arutelu võttis zürii võistluse kokku. “Võib öelda, et sel konkursil oli tegemist heade maitseleidude paraadiga: iga kokk oli leidnud midagi, millega üllatada,” lausus Imre Kose. “Konkursiroogade tase oli hüplik: mõned leiud olid geniaalsed ja viisid taseme kõrgele üles, samas kukkus see jälle päris madalale. See tegi hindamise raskeks. Samas oli see züriile väljakutse, et kui kõrgele on võimalik ühe väikese saare gourmet-latt tõsta. Tuleb tunnistada, et ehkki kohal ei olnud kõiki siinsete tipp-restoranide kokki, tõusis latt üllatavalt kõrgele,” tõdes Imre Sooäär. Tema arvates oleksid kõik Saaremaa kokad pidanud ära kasutama suurepärase võimaluse ametivendadega mõõtu võtta. “Ehkki selline peenem toidutegemine koondub suurematesse linnadesse, näitas konkurss, et ka väikestes kohtades on võimalik kõrget taset saavutada.”
Võistluse peapreemia said Kuressaare ametikooli neljanda kursuse noormehed Kristo Malm ja Allar Oeselg. “Ametikooli noorte kokkade valmistatud õhtusöögi kõik kolm käiku, eriti esimene ja kolmas, olid stabiilselt tsipakene teistest üle. Eriti suur pluss oli see, et pakuti meile kõigile tuttavaid toiduaineid (kaalikas, punapeet, tomat, õun) täiesti uues ja huvitavas kuues,” tunnustas Sooäär. “Esikoharoad olid kokkade noorust arvestades valmistatud uskumatult heal tehnoloogilisel tasemel,” märkis Kose.
Noored kokad Kristo Malm ja Allar Oeselg tunnistasid Meie Maale, et nende jaoks esimesele koolivälisele kokanduskonkursile tuldigi võidumõtetega, ehkki nii mõnedki konkurendid oma hea tasemega neile üllatuse valmistasid. “Tahtsime pakkuda just kodumaisest toorainest valmistatud toite,” osutas Malm. “Rõhusime võimalikult lihtsusele, et road ei oleks üle koormatud,” lisas Oeselg.
Teise preemia võitis Budweiser pubi kokk Erki Siplane, kelle loomingust tõstis zürii eriti esile suitsulõhest ja sealihast valmistatud pearoa, mis võlus hindajaid oma uudse ja intrigeeriva toiduainete kombinatsiooni ning peene esitlusega.
Kolmanda preemia ning eripreemia menüü terviklikkuse ja stabiilselt hea esinemise eest sai Ain Veerpalu. “Tema oskas oma menüü kokku seada nii, et iga eelnev roog andis vihjeid järgmisele,” ütles Kose.
“Minu arvates on selliste ürituste laiem tähendus väärtustada neid, kes toidukultuuri edendamisega tegelevad. Sellised konkursid tõstavad vaieldamatult ka kokkade ametiuhkust,” hindas ta esimese Saaremaa kokkade konkursi õnnestunuks.
Ürituse peakorraldaja Ellen Teemus andis edasi tänusõnad kõigile osalejatele, hindajatele ja abilistele ning lausus: “Esimese taolise ürituse õnnestumine lubab kaaluda teatri- ja kokandusteema ühendamist edaspidigi. Suvel ehk sätime Kuurhoone ette üles teatrigrilli ja korraldame võistluse lihagrillijatele.”
TIIU TALVIST

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised