12 C
Kuressaare
Laupäev, 28. mai 2022

Lossis on intiimne väljapanek Eerik Haamerist

Haruldases väljapanekus on eksponeeritud Eerik Haameri maalid, joonistused ja perekonnafotod, mis kuuluvad enamikus kunstniku Rootsis elavatele lastele. Valik maale, eskiise ja joonistusi kolmekümnendate aastate lõpust kuni üheksakümnendate alguseni annab aimu Saaremaalt pärit silmapaistva kunstniku loomingust läbi viiekümne aasta. Fotodel on kujutatud Eerik Haameri elu alates poisipõlvest kuni tema eluõhtuni välja. “Loodan, et see näitus toob kaua võõrsil elanud kunstniku kõigile kodusaarlastele lähemale,” avaldas Saaremaa Muuseumi direktor Endel Püüa näituse avasõnas lootust.
“Pärast isa surma leidsime sahtlist tema eskiisid ja joonistused, mis tundusid nii spontaansed ja selle tõttu eriti väärtuslikud. Otsustasime, et neid tuleb näidata ka teistele,” rääkis kunstniku tütar Liina Haamer Waller näituse saamisloost. “Et minu vanem poeg ja minu endine abikaasa on fotograafid, oli meil isast olemas ka üsna häid fotosid. Nii saime isa joonistuste juurde nagu fotodest illustratsiooni, mis tutvustab teda kui inimest ja räägib sellest, kuidas ta viiskümmend aastat võõrsil elas.”
Stockholmis elava sisearhitekti Liina Haameri sõnul ei unustanud tema isa kunagi, et ta on Saaremaalt pärit. “Ta joonistas Kuressaaret veel viimse hetkeni.”
Ehkki Eerik Haameri tööd on enamikus maailma mööda laiali, ei ole kunstniku lapsed matnud maha ideed korraldada kunagi isa töödest ülevaatenäitus.
Väljapaneku “Intiimselt Eerik Haamerist” panid kokku Liina Haamer Waller ja Eesti Kunstimuuseumi ekspositsiooniosakonna juhataja Eha Komissarov. Saaremaale toodi näitus Adamson-Ericu muuseumist, kus see möödunud aasta lõpus suurt publikuhuvi tekitas. Adamson-Ericu muuseumi direktori Ülle Kruusi sõnul annab näitus lisaks kunstnik Eerik Haameri eluloolistele andmetele huvitava ülevaate ka tema loomingu taustast ja köögipoolest. “See on see, millest Eesti publik teab vähem: kuidas ta läks Eestist ära, kus ta siis käis, millised asjad teda inspireerisid ja kust ta oma loominguks ainest ammutas.”
Eerik Haamer sündis 1908. aastal Kuressaares. 1944. aastal lahkus koos perekonnaga Soome, aasta hiljem asus elama Rootsi. Saaremaalt võrsunud üks tuntumatest eesti kunstnikest suri 1994. aastal Rootsis ning urn tema tuhaga on maetud Kudjape kalmistule.
TIIU TALVIST

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised