1.7 C
Kuressaare
Pühapäev, 23. jaanuar 2022

Püsiühenduse ideed enam kalevi alla ei peida

Muhu ja mandri vahelisest püsiühendusest on tõsisemalt räägitud viimased neli aastat. Kolm aastat on käinud koos sillakomisjon, kes on püüdnud püsiühendusealaseid asju organiseerida. Suuresti tänu komisjoni eestvedamisele saigi kaante vahele tõhus ülevaade Saaremaa püsiühenduse tasuvusuuringutest. Eelkõige on tehtud uuring mõeldud ministritele ja tipp-poliitikutele tutvumiseks, et neil ei tuleks püsiühendusega seotud otsuseid teha vaid emotsioonidele toetudes.
Kümme päeva tagasi tutvustati sama uuringut vabariigi tipp-poliitikutele, kes andsid püsiühenduse ideele toetava hinnangu. 28. märtsil tuleb püsiühenduse teema arutlusele vabariigi valitsuse istungil.
“Kabineti istungil peaks sündima poliitiline otsus, kas püsiühenduse teemaga tasub edasi tegelda. Samas ma usun, et püsiühenduse idee on nii kaugele arenenud, et päris kalevi alla ei õnnestu seda enam kuidagi panna,” oli maavanem Jüri Saar veendunud.
Uuringute peale on kulutatud kokku 4 miljonit krooni, sellest
1/3 on tulnud Eesti riigi poolt, 2,6 miljonit Phare INTERREG IIA finantseerimisest.
Eesti poolt on olnud aktiivsemad Eesti Maanteeameti Tehnokeskus, TTÜ, TÜ. Väljastpoolt on suur abi olnud Norra ja Soome spetsialistidest.
Ülevaate vastilmunud raamatust (vt ka Meie Maa 19. ja 26. jaanuar) tegi maanteeameti peadirektor Riho Sõrmus.
“Suure väina tingimused ei ole maailma mastaabis mingid keerulised näitajad, et siia ei oleks võimalik püsiühendust rajada,” kinnitas Sõrmus.
Küsimusele, kas oleks vaja korraldada ka püsiühenduse-alane referendum, vastas TTÜ Saarte Instituudi direktor Maret Pank: “Kuna me oleme parvlaevade peal küsitlenud 850 inimest, on piisav arv üldise otsuse tegemiseks. Küsitluse tulemusena selgus, et 85 % saarlastest ja Saaremaa külastajatest toetab silla (tunneli) ehitamist, vastu on 12 %.
Püsiühenduse otsesteks ehituskuludeks on pakutud 1,5-1,6 miljardit krooni, oletatavaks projekteerimisajaks neli ja silla ehitamiseajaks samuti neli aastat.
HELI SALONG

guest
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
Vaata kõiki kommentaare
12,899JälgijatMeeldib

Viimased uudised